Bijen in de winter?!

05 Nov Bijen in de winter?!

Houden bijen een winterslaap? Die vraag krijgen wij vaak te horen. Het antwoord is ‘nee’. Een winterslaap kun je het niet noemen. Eerder een winter-zit. Bijen zijn insecten en hebben alleen de mogelijkheid zichzelf warm te houden door te bewegen. En dat is dan ook wat ze doen in de winter. Weliswaar op een laag pitje en niet zo energiek als in de zomer maar ze bewegen wel degelijk. In de winter kun je dan ook een heel licht gezoem horen als je je oor tegen een bijenkast aanhoudt.

Bijen zitten in de winter, en als het te koud is buiten, in de zgn wintertros. Da’s een balvormige kluit bijen, met aan de buitenkant de oudste bijen van het volk, en in het midden de koningin. Dat is tenslotte de meest belangrijke van alle bijen in een volk. Die zorgt voor nieuwe nakomelingen als de tijd er rijp voor is. Hoe nu te controleren of een bijenvolk niet door de kou of door ziekte is komen te overlijden? Heel simpel, de bodemplank bied uitkomst: Deze schuif kun je er in de winter gewoon onderuit laten en is eigenlijk alleen bedoeld om de kast verder af te sluiten in het geval van een varroabehandeling.

Doordat de bijen bewegen en van de opgeslagen suiker snoepen breken er stukjes raat af. En die vallen naar beneden, op de bodemplank. Aan de stukjes wasmul op de bodemplank kun je dus zien waar een volk zich bevindt. Wel zo handig!!

No Comments

Post A Comment